Kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo

Lehtimäen kotiseutumuseon päärakennus on entinen viljamakasiini vuodelta 1858. Rakennuksessa ovat toimineet siemenlainajyvästö ja hätäapujyvästö. Lehtimäen kunta luovutti makasiinin tilat Lehtimäki-seuralle museokäyttöön vuonna 1981. Makasiini on siirretty paikalleen oikaistun tien alta, ja makasiinin viereen on tuotu kaksi aittaa. Toinen niistä toimii museovarastona, ja siellä säilytetään kunnan entistä palokalustoa. Luetteloituja esineitä museossa on 708.

Merkittävimpiä työkaluryhmiä museossa on länkienvalmistamisvälineistö, tervanpolttoon liittyvä aineisto sekä naisten käsitöihin liittyvät työkalut ja vanhat tekstiilit. Lisäksi museossa on suuri määrä lehtimäkeläisiä puumerkkejä. Vanhin esine on kivikautinen liuskekeihäänkärjen pää, joka on löytynyt Länsikylästä 1900-luvun alussa. Vanhimpiin esineisiin kuuluvat myös ruuhenpuolikas ja puinen lapsenpesukaukalo vuodelta 1700. Museon toiminnasta vastaa Lehtimäki-seura.

Lehtimäen kotiseutumuseossa on noin 1 000 esineen kokoelma lehtimäkeläistä käsityöperinnettä työkaluista ränkiin ja puumerkeistä upeisiin seinäraanuihin. Niitä voi käydä ihailemassa kesäisin erikseen ilmoitettavien aukioloaikojen puitteissa sekä tapahtumien aikana tai tilauksesta.

Ränkimuseon lähes sadan esineen kokoelma mm. ränkiä ja höyliä, jotka kuvastavat erään aikakauden sivuelinkeinon merkitystä Lehtimäellä, on siiretty keväällä 2019 kotiseutumuseolle. Näin kaikki yhdistyksen museoesineet ovat nyt yhdessä paikassa nähtävillä.

Viime vuosien aikana olemme saaneet uusia esineitä kokoelmiin säilytettäväksi tuleville sukupolville mm. kelloseppä/optikko Toivo Järvenpään (1918-2014) esineistöä sekä Aaro Hakomäen isän Kustaa Hakomäen 1930-luvulla valmistaman kanteleen.

Keväisin Pappilanmäen museoniityllä vietetään perinnepäivää, jossa voi tutustua perinteiseen riukuaidan rakentamiseen, niittämiseen ja niittykasvien tunnistamiseen sekä lankojen värjäämiseen luonnonmateriaaleilla. Lisäksi voi maistella yrttijuomaa.

Sijainti

Lehtimäen kotiseutumuseo

Kirkonkyläntie 220

63510 Lehtimäki

Pääsymaksu on vapaaehtoinen.